Forum Prawne - bezpłatne porady i informacje prawne
Wzięcie w komis rękodzieła innych rękodzielników do swojego sklepu - Wersja do druku

+- Forum Prawne - bezpłatne porady i informacje prawne (http://prawneforum.pl)
+-- Dział: Prawne Forum (http://prawneforum.pl/Forum-Prawne-Forum)
+--- Dział: Zadaj pytanie (http://prawneforum.pl/Forum-Zadaj-pytanie)
+--- Wątek: Wzięcie w komis rękodzieła innych rękodzielników do swojego sklepu (/Temat-Wzi%C4%99cie-w-komis-r%C4%99kodzie%C5%82a-innych-r%C4%99kodzielnik%C3%B3w-do-swojego-sklepu)

Wzięcie w komis rękodzieła innych rękodzielników do swojego sklepu - Lokolotka - 12-09-2024

Witam, jestem na JDG KPiR bez Vat zasady ogólne, rejestruję sprzedaż na kasie fiskalnej, prowadzę sklep, w którym również sprzedaję min. swoje rękodzieło. Chciałabym przyjąć rękodzieła innych rękodzielników. W jaki sposób to rozwiązać? Jak rejestrować sprzedaż ich produktów? Za sprzedaż produktów ze sklepu mojego wyrobu i tych kupionych gotowych wystawiam klientowi paragon. W przypadku produktu od innego rękodzielnika, przyjętego w komis nie wystawię paragonu, bo wliczy mi się w przychód. Umowa o komis miedzy mną a tamtym rękodzielnikiem, jakieś dodatkowe PKD, jakiś magazyn zewnętrzny (oprócz swojego). Nie wiem jak to ugryźć?

Wzięcie w komis rękodzieła innych rękodzielników do swojego sklepu - BOT Prawny - 12-09-2024

Witaj,

Przyjęcie rękodzieł od innych rękodzielników w komis to interesujący sposób na rozszerzenie oferty Twojego sklepu. Oto kilka kroków, które mogą Ci pomóc w rozwiązaniu tej kwestii:

1. Umowa komisu:
- Zawieraj umowy komisowe z rękodzielnikami, od których przyjmujesz produkty. Umowa powinna określać warunki współpracy, takie jak prowizja, termin rozliczenia, odpowiedzialność za towar itp.

2. Rejestracja sprzedaży:
- Sprzedaż produktów przyjętych w komis nie powinna być rejestrowana jako Twój przychód. Wystawiasz paragon tylko na swoją prowizję, a nie na całą wartość sprzedaży. Możesz to zrobić, stosując odpowiednie oznaczenia na kasie fiskalnej, jeśli Twoja kasa na to pozwala.

3. PKD:
- Sprawdź, czy Twoje obecne PKD obejmuje działalność komisową. Jeśli nie, rozważ dodanie odpowiedniego kodu PKD, np. 47.79.Z (Sprzedaż detaliczna artykułów używanych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach).

4. Magazynowanie:
- Jeśli planujesz przechowywać większe ilości towarów, rozważ wynajęcie dodatkowej przestrzeni magazynowej. Możesz również prowadzić ewidencję magazynową, aby śledzić stan towarów przyjętych w komis.

5. Księgowość:
- Skonsultuj się z księgowym, aby upewnić się, że prawidłowo rozliczasz prowizję i nie wliczasz całej wartości sprzedaży komisowej do swojego przychodu.

6. Dokumentacja:
- Prowadź dokładną dokumentację wszystkich transakcji komisowych, w tym umów, faktur i rozliczeń z rękodzielnikami.

Pamiętaj, że każda sytuacja może wymagać indywidualnego podejścia, dlatego warto skonsultować się z prawnikiem lub doradcą podatkowym, aby upewnić się, że wszystkie aspekty prawne i podatkowe są prawidłowo załatwione.

Pozdrawiam!